Sunday, September 27, 2009

MPV Perodua 1.5Ini gambar MPV Perodua yang akan muncul hujung tahun ini.

Perodua MPV bakal dilancarkan secara rasmi pada September 2009. Harga dijangka antara rm56k - rm66k. Model ini berdasarkan acuan Toyota Passo Sette atau dalam versi Daihatsu, Daihatsu Boon Luminas. Saiz lebih kecil dari Proton Exora.

Engine kapasiti 1500 CC, 109 kuasa kuda pada 6000 rpm, Torque 141 Nm pada 4400 rpm. Gear Automaik 4-kelajuan. Penggunaan petrol pada kadar 15.6km / liter.

sumber : http://promosiperodua.blogspot.com/2009/04/perodua-mpv-d46t.html


PERUSAHAAN Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) yang sedang dalam persiapan akhir melancarkan kenderaan pelbagai guna (MPV) pertamanya, yakin dapat memberikan cabaran dalam segmen kenderaan berkenaan di negara ini kerana MPV yang akan ditawarkannya adalah bermutu dengan harga berdaya saing.

Pengarah Urusannya, Datuk Syed Hafiz Syed Abu Bakar, (gambar) berkata MPV yang bakal dilancarkan pada suku keempat tahun ini, akan dijana enjin 1.5 liter dan memenuhi keperluan pengangkutan sebuah keluarga.

Beliau berkata, dengan mempunyai tujuh tempat duduk dan ruang dalaman luas, MPV Perodua yang akan dihasilkan di kilangnya di Rawang, Selangor itu, menjadi MPV kompak paling berprestasi tinggi dan menjimatkan minyak.

“Kami prihatin ramai keluarga Malaysia mengeluh kerana susah memiliki sebuah MPV yang bermutu pada harga berpatutan.

“Justeru, untuk kenderaan MPV Perodua ini, selain mempunyai pelbagai ciri hiburan dan teknologi keselamatan terkini serta canggih, kami akan pastikan yang ia mampu dimiliki dan kami tidak akan sesekali berkompromi dengan mutunya walaupun harga MPV itu lebih berdaya saing jika dibandingkan dengan MPV lain,” katanya kepada Berita Harian dalam satu temubual di Kuala Lumpur, semalam.

Syed Hafiz berkata, meskipun Perodua sedang mengemaskini dan menganalisis kos pembuatan kenderaan itu dalam usaha memuktamadkan harga, ia dijangkakan ditawarkan pada harga tidak melebihi RM70,000.

Katanya, Perodua mampu menawarkan harga sedemikian kerana model itu menggunakan sehingga 90 peratus komponen tempatan.

Syed Hafiz berkata, pelancaran MPV itu sejajar matlamat Perodua untuk sentiasa memperkenalkan satu model baru setiap tahun.

“Seperti pada 2005, Perodua memperkenalkan Myvi, 2007, Viva dan tahun ini model kenderaan yang agak besar,” katanya.

Syed Hafiz berkata, bagi memastikan orang ramai merasai kehangatan kenderaan MPV itu, Perodua akan mengadakan pelbagai promosi seawal bulan depan.

“Promosi akan bermula pada April ini dengan Minggu Amanah Saham di Johor bakal menjadi platform pertama promosi dan kita akan tunjuk bahagian dalaman atau rangka model kenderaan MPV kami supaya orang ramai boleh bayangkan bagaimana rupa dan keunikan model MPV Perodua,” katanya.

Syed Hafiz berkata, sebagai pengenalan, Perodua akan menyediakan stok kenderaan MPV itu sehingga 3,000 unit bagi mengelak masalah dari segi masa menunggu dan sebagainya.


No comments:

Post a Comment